2012-03-23 14:41:56• hírek • Póti Orsolya

Közel hetvenen voltak kíváncsiak tüdejük életkorára

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság március 23-án, pénteken 11.00-13.00 óra között tüdő ingyenes tüdőéletkor meghatározásra várta az érdeklődőket.
A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság március 23-án, pénteken 11.00-13.00 óra között tüdő ingyenes tüdőéletkor meghatározásra várta az érdeklődőket.

A Tuberkulózis Elleni Harc Világnapja alkalmából a Szatmár Megyei Közegészégügyi Igazgatóság a tüdő életkorának meghatározására szervezett ingyenes vizsgálatot Avram Iancu utcai székhelyén. A vizsgálaton közel hetvenen vettek részt - tudtuk meg Claudia Liubinetchi referenstől.

Az Egészségügyi Világszervezet 1982-ben nevezte ki március 24-ét a Tuberkulózis Elleni Harc Világnapjának, mivel 1882-ben e napon jelentette be Robert Koch a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

A betegség évente közel 1,8 millió ember halálát követeli. A tbc kórokozójával a világnépesség csaknem harmada, mintegy kétmilliárd ember fertőződött, de a túlnyomó többség immunrendszere féken tartja a cseppfertőzéssel terjedő kórokozót. A TBC rendkívül veszedelmes, úgynevezett multirezisztens változatainak kezelése bonyolultabb, ráadásul erősebb, második -generációs szereket igényel, ezért korai diagnosztizálása rendkívül fontos ahhoz, hogy gyógyítani lehessen.

A TBC-s megbetegedések egyre gyakoribbak. Az utóbbi 18 évben Romániában és Szatmár megyében is az egy év alatt nyilvántartásba vett új betegek száma több mint 2,5-szörösére nőtt. Ennek elősegítő oka az, hogy sokan semmit sem tudnak erről betegségről - írja Dr. Pallai László, a Szatmárnémeti TBC-Kórház tüdőgyógyásza.

Fontos tudni, hogy a tbc kezelése ingyenes, beleértve a kórházi ápolást. A tüdőgondozók küldőpapír nélkül is fogadják a pácienseket.



A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság március 23-án, pénteken 11.00-13.00 óra között tüdő ingyenes spirometriás vizsgálatot tartott, melyre ez alkalommal az eddiginél többen vettek részt. Claudia Liubinetchi referenstől megtudtuk összesen 68 személy volt kíváncsi arra, hogy mennyi tüdeje életkora.

A tüdő életkorának meghatározását azért alakították ki, hogy a betegek könnyebben megértsék azt a sok bonyolult adatot, amit a tüdőfunkció vizsgálatakor kapnak. Ezzel az egyszerű módszerrel jól bemutatható, hogy a dohányzás öregíti a tüdőt. A tüdőfunkció mérésére spirometriás vizsgálatot végeztek, mely méri a kilélegzett levegő térfogatát és az áramlás sebességét.

A tuberkulózis olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást okozva, a nyirokrendszert és a keringési rendszert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: